Muzică dă pă la noi

12 feb.

Muzica, în sens generic, se referă la vibraţie în primul rând, apoi orice aranjament de sunete generate în mod deliberat sau nu. Definiţia muzicii în sens precis este un subiect controversat, dar de obicei este vorba despre sunete organizate, de natură temporală, asociate cu un anume grad de ritm, melodie şi armoniee, care impresionează analizatorul auditiv al fiinţelor datorită substratului afectiv-emoţional. Nu mai trebuie să menţionez că un anumit gen muzical influenţează radical viaţa omului modern. Pe la noi definiţia muzicii e clară, nu este un subiect controversat,lucrurile stau ceva mai simplu:

Muzică=HAI CU MANEAUA sau HAI SĂ FIM DIJEI ŞI SĂ O ARDEM HOUSE.

Bineînţeles există si excepţi dar în mare parte, noi românii, cam aşa putem defini muzica. Primul subiect pe care îl voi comenta sunt manelele. Cu toţi am ascultat cu voie, fară voie, pe stradă sau acasă o manea măcar odată în viaţă. Genul acesta de muzică a apărut prin 2000 şi ceva şi a dat dovadă de un real succes deoarece compatrioţii noştri cei culţi s-au regăsit majoritatea în versurile pline de har, valoare,duşmani şi femei ale acestor opere, care au intrat fără voie în patrimoniul nostru naţional. Ce este cel mai trist şi oameni normali au fost infestaţi şi din ce în ce mai mulţi, atunci când sunt sub influenţa alcoolului (pentru că asta este se mai întâmplă) le spun prietenilor: ” Bag-o frate paia a lu’ Salam să ne simtem bine !”. Acum să fim serioşi fiecăruia dintre noi i s-a întâmplat asta macăr odată chestia asta pentru că, ne-am născut cu povara cea grea de a fi români. Trecând peste asta, să revenim la manelele pe care suntem obligaţi să le ascultăm în autobuze, metrou etc. care de cele mai multe ori sunt emise de un om mai închis la culoare, îmbrăcat cu „gust” şi mirosind a spray ieftin, generic fiind cunoscut sub numele de cocalar. Uneori sunt însoţiţi şi de nişte fete, de aceiaşi nuanţă, care stau în braţele lor şi nu scapă niciun prilej să-şi arate dorinţa arzătoare pentru reproducere, aşa numitele piţipoance sau mai scurt piţi. Aceşti oameni pe mine mă dezgustă şi manelele sunt create special pentru ei şi ceea ce mă enervează cel mia tare, nu uită niciodată să-mi reamintescă chestia asta! După mine cocalari, adepţi ai manelelor ar mai trebui să mai treacă si ei un pic pe la şcoală, măcar să temine şi ei 12 clase, nu mai mult.

House-ul este un stil al muzicii electronice care a prins contur in cluburile din Chicago ( de aici şi conceptul Chicago House). Acest stil a apărut ca o continuare a ceea ce însemnă sound-ul muzicii disco la jumătatea anilor ’70. La început a fost un concept nou, după care s-a răspandit în New York, Detroit si, pe ici pe colo, în unele ţări europene. Deci nu este o creaţie autentic românească lucru care se vede de la o poştă, doar la o uşoară comparaţie cu maneaua. Însă cum a apărut la noi în ţară noi ne-am şi pus amprenta încet, dar sigur şi totul s-a destrămat. Am început şi noi să facem muzică house, ce a ieşit Dumnezeu cu mila. Bine acum există şi multe tentative reuşite, dar pe acestea le cunoaştem cu toţii şi nu au ce căuta în discuţia noastră. Deci mai nou, maneaua a început să prindă influenţe house şi asta mă deranjează cel mai tare. Aici nu mă refer la faptul că manelele devin hit-uri house şi viceversa. Apar pe piaţă tot felul de indivizi sau/şi  individe care pretind că ştiu să cânte şi se pun jumătate goale pe scenă şi încep a glasui pe un negativ cu hodorogeli. Mirific… fostele piţipoance se dau şi ele pe house, noile piţipoance cântă house… parcă încep să ma plictisesc. Prea mult zgomot fără folos pentru mine.

Cam asta am avut de spus despre muzica cea mai la modă de pe la noi, pe care o vedem peste tot la televizor şi de care eu unul, m-am cam săturat.

*Topic-ul rămâne deschis şi voi reveni cât de curând la acest subiect.

20 răspunsuri to “Muzică dă pă la noi”

  1. Gref . februarie 12, 2010 la 9:07 pm #

    TE chiar foarte descurci :>
    sii imi plac descrierile facute 😕

  2. Gref . februarie 12, 2010 la 9:08 pm #

    De ce nu ai spus nimic despre ROCKK ?
    El ce are ?:))
    I a pune mana si fa si o rubrica pt muzica rock :d
    pupicii si spor in continuare:*

  3. Adriana februarie 13, 2010 la 8:50 am #

    Foarte tare ce ai scris. Oricum neamul nostru e dupa deviza”Ne place manelele”si orice ar spune oricine unor nu poti sa le scoti din cap prostia.^.^

  4. Vlad februarie 13, 2010 la 9:41 am #

    WHO THE FUCK IS JUSTIN BIEBER?

  5. DINA februarie 13, 2010 la 9:55 am #

    si ce ai tu cu muzica HOUSE… faptu ca am adoptat si noi acest gen nu inseamna ca lam copiat … fata de manelisti care au copiat muzica arabeasca si au facut ei versui cu bani femei si dragost plm sa ii mananca cainii….

    vezi prietene ca de la noi din tara sunt o galagie de DJ romani care sunt cunosti in multe tari STRAINE….. si care au facut si fac bani de se ingroapa in ei… multi zic ca e usor sa faci o melodie house .. .e chiar foarte greu in kil multe butoane multe sunete treb sa simti ritmu….. dumnezeu cu mila pei mancatias talentu tau pe cate melodii de hosue romaesti dansezi tu la petreceri si prin cluburi…. aa am inteles tu stai inchis in cusca si nu iesi in cluburi!tentative reusite sunt chair foarte multe si nu toti stiu habar nu ai ce inseamna sa fi idj si sa incerci in ziua de azi sa vii cu ceva nou

    Prea mult zgomot fără folos pentru mine. pei dute cauta o pestera si nu mai iesi de acolo.. asta e lumea in care traim.. si mai sunt multe de zis dar ar insemna sa scriu vreo 2 3 pagini

    • Autentic Romaneste februarie 13, 2010 la 10:39 am #

      Deci sa se inteleaga clar nu am nimic cu cei care asculta house pentru ca si eu ascult, nu am nimic cu cei care cu adevarat canta house si sunt romani, pentru ca si mie imi plac si ii ascult cu placere! Ca sa intelegi mai bine la genul asta de house ma refeream care este ROMANESC, (din cate stiu yo duduia asta e de pe la noi si canta la un moment dau pop sau R&B) http://www.youtube.com/watch?v=JrggWj384nQ (si sunt multe multe ca ea). Nu, nu traiesc in pestera ,apreciez muzica de calitate. Am comparat house-ul cu maneaua ca sa se vada CLAR ca nu au nicio treaba, insa toti cocalari care au avut un gram de creier atunci cand houise-ul a aparut la noi, toti l-au abordat cu frezele alea asimetrice si au toti devenit cluberi minimalisti bla bla pentru ca maneaua deja se demodase, vroiau ceva nou.Asta e singura asemanare intre aceste doua genuri muzicale, anume oameni care le asculta alternativ si inteleg ce vor din fiecare. Nu stiu dar nu cred ca house-ul este asa de complicat. Spunemi si mie cati interpreti de muzica house au calcat prin conservator sau cati cunosc notele muzicale? Trebuie doar sa ai putina ureche muzicala un laptop bun sa faci un ritm si gata, nu mi se pare si nu inteleg ce-i asa de complicat? Versurile nu prea exprima multe deci… fara suparare insa aici nu sunt de acord cu tine, astept raspunsul tau, apreciez si iti multumesc ca ti-ai spus parerea !

      • Sorin februarie 14, 2010 la 10:55 am #

        Aici ma refer la partea „Spunemi si mie cati interpreti de muzica house au calcat prin conservator sau cati cunosc notele muzicale? Trebuie doar sa ai putina ureche muzicala un laptop bun sa faci un ritm si gata, nu mi se pare si nu inteleg ce-i asa de complicat?”
        Pentru ce iti trebuie tie conservator cand nu lucrezi cu note muzicale?
        Ai macar cea mai mica ideea cum sa faci ritmu respectiv, si nu ma refer la a-l gasi deja facut intr-un program.
        Iti dau un exemplu, esti DJ la o nunta/petrecere si trebuie sa pui muzica 12-14 ore, fara sa se repete o melodie de mai mult de 3 ori.
        Daca te crezi asa zemmu, uite, intr-o luna, incearca si u sa „faci” o melodie house, nu un remix, o melodie. Banuiesc ca daca iti e asa de usor iti ajunge 1 luna. Chiar sunt curios ce iese, sa vedem dak si u poti sa te umplii de bani cum au facut ceilalti DJ care in opinia tau au folosit un laptop.

      • Autentic Romaneste februarie 14, 2010 la 11:04 am #

        cred ca o sa incerc si dau la pariu ca o sa si reusesc … vorbim, poate o lasam pe vara 🙂

  6. Gheorghe februarie 13, 2010 la 10:13 am #

    Dragul meu DINA,
    In primul rand, vreau sa te anunt ca poti incerca sa scrii lizibil; tastatura nu este foarte complicata!
    In al doilea, iti pot spune ca nu iti trebuie niciun dram de talent sa faci o melodie „hause,frate”. E o muzica usor de inteles, pentru toti baietii care bat cornere in fata blocului. Trecand peste asta, nu inteleg afirmatiile ce i le-ai adresat lui Victor: „cauta o pestera si nu mai iesi de acolo” ? Doar pentru ca nu ii place muzica de „baieti de baieti” ?

  7. Bogdanel februarie 13, 2010 la 12:39 pm #

    Auzi draga Gheorghe tu te chandesti ca poate DINA isi permite sa vorbeasca asa cu el … Tu te gandesti ce spui? esti cumva DJ inrait stai mereu prin cluburi? NU ! Tu te gandesti ca poate se grabea cand a scris ? NU ! Tu te gandesti ca vorbesti numai prostii si ce iti trece prin minte? NU ! „niciun dram”! Lizibilule iti e tastatura complicata?:O si probabil i-a zis faza cu pestera pentru ca poate il cunoaste mult mai bne ca tne si stie ca nu are timp si nu prea iese din casa…ar trebuii sa se ocupe de viata personala etc etc … Daca pe Victor nu il deranjeaza…Te rog data viitoare Taci, Nu te mai baga unde nu te priveste :* multumesc de intelegere !

  8. Dianna februarie 13, 2010 la 6:13 pm #

    interesant topic si nu inteleg de ce va ‘certati’ atat pe acest subiect… Victor trateaza mai multe teme legate de subiectul blogului sau: Romania, printre care se numara si muzica pe care o asculta romanii.. doar pentru ca a vorbit de muzica House nu inseamna ca nu ii place genul de muzica.. la sfarsit scrie „Topic-ul rămâne deschis şi voi reveni cât de curând la acest subiect.” ceea ce inseamna ca va vorbi despre toate genurile de muzica care se asculta la noi in tara..

    Bafta in continuare!

    :*

  9. Adriana februarie 13, 2010 la 9:22 pm #

    Yuhuu.Oameni buni din stramtorata Romanicaaa…e un blog, nu un forum. Certati-va pe privat si luati-va talpasita cu opiniile de 3 lei.
    O zi cat se poate de buna tuturor.:)

  10. Sorin februarie 14, 2010 la 6:47 pm #

    pai daca e asa usor dc iti trebuie timp pana la vara? si tot nu inteleg dc iti tre conservator cand nu lucrezi cu note muzicale…

    • Autentic Romaneste februarie 14, 2010 la 7:25 pm #

      nu-mi trebuie timp pana la vara, la vara ma apuc … iti trebuie conservator pt. ca faci MUZICA nu conteaza ce gen, conservatoru e facultatea pentru muzica astea sunt studiile superioare pe care trebuie sa le ai ca muzician. sau dj nu sunt si ei muzicieni? sunt ceva mai smecheri si nu au nevoie sa-si cunoasca meseria?

  11. Sorin februarie 14, 2010 la 7:44 pm #

    Ce Kilu meu conservator a facut ma Andreea Bocelli care e ORB. De ala ce zici, ii trebuie conservator?

    • Autentic Romaneste februarie 14, 2010 la 7:50 pm #

      nu stiu daca connect-r, bob taylor si inna se pot compara cu Andreea Bocelli care e un pic cam genial s-a nascut cu talent si nu invarte de butoane ca sa faca „muzica”

      • Sorin februarie 14, 2010 la 7:52 pm #

        Da nici nu are conservator, il poti numi muzician? :))

      • Autentic Romaneste februarie 14, 2010 la 8:22 pm #

        las-o balta. „…un pic cam genial s-a nascut cu talent …” Andreea Bocelli a fost lasat pe pamant sa incante urechi pentru asta a fost conceput, proiectat probabil cineva acolo sus i-a luat vederea si ia lasat un talent extraordinar care numai trebuie trecut prin niciun fel de conservator… dar dj sunt cam frectii pe langa Andreea Bocelli nu stiu de ce ne chinuim sa-i comparam.

  12. Gabi martie 7, 2010 la 6:52 pm #

    Hip hopu’ la putere:))[trebuia sa zic asta:))]
    pey da mah Victore..ca daca nu e manele nu e nimica:)))
    mda..nu am ce comenta la muzica noastra:-j:))

  13. Gabi martie 7, 2010 la 6:52 pm #

    de fapt in ceea ce priveste muzica noastra, sa sune mai bine:)))

Lasă un comentariu